Maltezana Beach Hotel

Η Αστυπάλαια

Αστυπάλαια με μια ματιά / Η πεταλούδα του Αιγαίου

Η Αστυπάλαια αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία της μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα και χώρους, όπου αποτυπώνεται με τον πιο εμφανή τρόπο η ιστορική, εκκλησιαστική, πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά της ανά τους αιώνες. Από τον κυκλαδίτικο πολιτισμό μέχρι τα ρωμαϊκά ,βυζαντινά και ενετικά χρόνια έως την τουρκοκρατία, τους Παγκοσμίους Πόλεμος και την ενσωμάτωσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στα γεωγραφικά όρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσων η Αστυπάλαια αναμειγνύει το προκλητικά όμορφα γαλάζιο του Αιγαίου με τα μικρά άσπρα σπιτάκια, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.

Κάθε τόπος, κάθε νησί έχει τη δική του ιστορία, το ίδιο ισχύει και για την Αστυπάλαια. Ανακαλύψτε τον αρχαιολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό της πλούτο και προσθέστε ακόμα ένα βότσαλο στην ιστορία της Ελλάδας του Αιγαίο και των Δωδεκανήσων. Δείτε κι ακούστε το αποτύπωμα του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας μέσα από τους κατοίκους, τις γιορτές και τον πολιτισμό της. Λάβετε πληροφορίες σχετικά με τους πολέμους, τα δύσκολα χρόνια, τους παραδοσιακούς οικισμούς και κατανοήστε καλύτερα τον τόπο αυτό μέσα από την ψυχοσύνθεσή των Αστυπαλιτών.

Χώρα

Η Χώρα, το κεντρικό χωριό του νησιού, είναι ένα από τα πιο όμορφα του Αιγαίου. Σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί το ενετικό κάστρο του Κουερίνι, περικυκλωμένο από μικρά κατάλευκα γραφικά σπιτάκια με μπλε πόρτες και παράθυρα. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο εκκλησιές με κατάλευκο χρώμα και περίτεχνα πέτρινα καμπαναριά. Η Παναγία η Ευαγγελίστρια (1853) (μέσα στην οποία θα συναντήσετε την επιγραφή των ιδρυτών του κάστρου το 1413 και τα όπλα της οικογένειας Κουερίνι) και Ο Άγιος Γεώργιος. Στην δυτική πλευρά του κάστρου υπάρχει ένα πλήθος λευκών γραφικών σπιτιών, οργανωμένων σε ξακουστές γειτονιές που καταλήγουν στη άκρη του λόφου με τους οκτώ ανεμόμυλους. Δίπλα από το κάστρο στέκει η παναγιά η Πορταίτισσα που συγκαταλέγεται στις πιο περίτεχνες εκκλησίες του Αιγαίου. Κατηφορίζοντας το λόφο, συναντάμε το λιμάνι του Πέρα Γιαλού με σήμα κατατεθέν τη μαρίνα του, το μουσείο της Αστυπάλαιας και τον γαλάζιο τρούλο του Αγίου Νικολάου. Πυκνοκατοικημένη και ζωηρή η χώρα της Αστυπάλαιας, περπατήστε την και χαθείτε στα σοκάκια και την ιστορία της.

Μαλτεζάνα

Η Αστυπάλαια βρίσκεται στο μέσο του Αιγαίου και είναι επίσης γνωστή για τους φυσικά προστατευόμενους πόρους της. Η Μαλτεζάνα αποτελεί το πιο φημισμένο ψαροχώρι του νησιού με τις μικρές ταβέρνες δίπλα στην παραλία, τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα και το γραφικό τοπίο. Μπορείτε να χαλαρώσετε στις όμορφες παραλίες της Μαλτεζάνας με τα κρυστάλλινα νερά και να νιώσετε τη μαγιά του απέραντου αιγαιοπελαγίτικου γαλάζιου. Η Ανάληψη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με όμορφη αμμουδιά που βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα στο μέσα νησί. Η Μαλτεζάνα είναι το τοπωνύμιο του χωριού πιθανώς προερχόμενο από τους πειρατές που χρησιμοποιούσαν το φυσικό και απάνεμο λιμάνι της ως καταφύγιο. Σήμερα ο όρμος της Μαλτεζάνας χρησιμοποιείται κυρίως ως λιμανάκι για ιστιοπλοϊκά σκάφη αναψυχής και μικρά τοπικά αλιευτικά. Με ένα από αυτά τα μικρά καΐκια μπορεί κανείς να επισκεφθεί το νησάκια του Κουτσομύτη, της Κουνούπας και του Αγίου Φωκά για να κολυμπήσει στα παραδεισένια νερά τους ή ακόμα και για να ψαρέψει. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τα λουτρά του Ταλαρά και τα ψηφιδωτά μωσαϊκά ελληνιστικής περιόδου που απεικονίζουν τα ζώδια και τις εποχές του χρόνου με επίκεντρο τον Θεό χρόνο. Τέλος, οι δύο βασιλικές της Αγίας Βαρβάρας και του Καρέκλη μαζί με το ναυάγιο του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου συνθέτουν και ολοκληρώνουν το ιστορικό και ηρωικό πάζλ του χωριού.

Βαθύ

Ο πιο μικρός οικισμός της Αστυπάλαιας, το Βαθύ. Βρίσκεται Στη βόρειο ανατολική πλευρά του νησιού ακριβώς μέσα σε μια όμορφη λιμνοθάλασσα. Λίγα σπιτάκια και την παραδοσιακή ταβέρνα της κυρίας Σταυρούλας θα συναντήσει ο επισκέπτης. Φυσικό περιβάλλον, ξεχωριστό και προκλητικά όμορφοo. Παραδοσιακές εικόνες, νησιωτικές και καθημερινές. Το Βαθύ με το ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία, με την αρχαιολογική και χριστιανική κληρονομιά του, στέκει μόνο του και περήφανο. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να ταξιδέψετε ίσως στο χρόνο όπου η απλότητα της ζωής βρίσκει το πραγματικό της νόημα.

Λειβάδι

Η πιο έφορη κοιλάδα της Αστυπάλαιας, το Λιβάδι. Μόλις 2 χλμ από τη χώρα ο επισκέπτης συναντά την πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού. Από την παραλία του Λιβαδιού μέχρι το φράγμα της Αστυπάλαιας, ξεδιπλώνεται ένα πάζλ με περιποιημένα μποστάνια και καλλιέργειες κάθε είδους. Η πράσινη καρδιά του νησιού χτυπά στο λιβάδι λοιπόν, όπου το οικοσύστημα του φράγματος έρχεται να ολοκληρώσει το μαγευτικό φυσικό τοπίο. Ακόμα μπορείτε να χαλαρώστε και να ξεκουραστείτε στις ταβέρνες και τις καφετέριες του Λιβαδιού, θαυμάζοντας την όμορφη θέα της δυτική πλευράς του κάστρου.